5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 Soru Cevapları

img

5. sınıflar için hepimizin bildiği gibi ana dersler arasında Türkçe dersi yer almaktadır. Bu noktada okulda öğrendiklerinize yardımcı olacak5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 Soru Cevaplarını sizler için bir araya getirdik.

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İzlediğiniz videoda Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili neler dikkatinizi çekti?

  • Cevap: İnsanların çok azimli bir şekilde o zor şartlarda çalışmaları çok dikkatimi çekti. Yer çekimsiz ortam ve uzayı aracı oldukça ilgi çekiciydi.

2. Sizce gelecekte uzayda yaşamamız mümkün olabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Tabi ki uzayda şu an su yok ve bazı yaşamsal maddeler yetersiz onlar bulunursa neden yaşanmasın.

3. Uzayda bir yolculuğa çıkacak olsaydınız nereye gitmek isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Uzayda yolculuğa çıksam Ay’ı yakından görmek isterdim. Çünkü her gece ayı izler nasıl bir yer olduğunu merak ederim.

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metne göre Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotların görevi nedir?

  • Cevap:  Astronotların görevi, Uzay’la ilgili bazı bilimsel deneyler yapmak ve istasyonun bakım ve onarımını gerçekleştirmektir.

2. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotların düzenli olarak egzersiz yapmalarının sebebi nedir? Astronotlar düzenli olarak egzersiz yapamazlarsa ne gibi sorunlar yaşayabilirler?

  • Cevap: Uzayda astronotlar günde en az iki saat egzersiz yapmalılar. Çünkü egzersiz yapmak, ağırlıksız ortam nedeniyle kaslarının zayıflamasına engel oluyor.

3. Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda dünyadakinden farklı olarak neler yapıyorlar?

  • Cevap: Astronotlar dünyadakinden farklı olarak aygıtların ve mobilyaların önünde tutamaklar bulunur. Astronotlar çalışırken ayaklarıyla buralara tutunur ya da kendilerini bağlar.Çünkü aksi halde en basit işleri bile dengede durup yapamazlar.

4. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların yaşamını kolaylaştırmak için yeni bir icat yapacak olsaydınız ne icat ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: Onlar için üzerine koyduklarını etrafa saçtırmayacak bir masa icat ederdim.

5. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki eşyaların duvarlara sabitlenmesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü Uzayda yer çekimi olmadığı için eşyalar havaya sıçrayabilir.

6. Metinde bahsedilen uzay istasyonunda bulunmak ister miydiniz? Neden?

  • Cevap: Evet. En azından bir kez bu eşsiz deneyimi tatmak isterdim.

7. Bu metnin yazılış amacı nedir?

  • Cevap: Ülkemizde Uzay çalışmaları hakkında insanlara bilgi aktarmak ve astronotlarının mesleğinin zorluğunu anlatmaktır.

3. ETKİNLİK

Metnin görsellerinden bazıları aşağıya alınmıştır. Görsellere ait ifadelerin numaralarını görsellerin altına yazınız.

1. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kişisel temizlik 3
2. Astronotların yaşam alanı “Zvezda” 1
3. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotların uyku alanı 4
4. Astronotlardan biri egzersiz yaparken 2

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin başına amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), koşul-sonuç bildiriyorsa (K) yazınız.

(N) Astronotlar yeryüzündeki görev kontrol ekibiyle yapacakları günlük toplantıları için hazırlanırlar.

(N) Uzun süre dayanmaları için yemeklerin bazılarının suyu alınmış, bazıları da dondurulmuş oluyor.

(A) Astronotlar dişlerini yutulabilen bir diş macunuyla fırçalıyorlar çünkü banyodan çevreye saçılan su damlaları uzay aracının sistemlerine zarar verebilir.

(A) Kesilen saçların çevreye saçılmaması için, özel bir aygıt kullanılıyor.

(N) Uzayda yer çekimi olmadığından astronotların kasları zayıflar.

(K) Fotoğrafları inceleyecek olursanız duvarlarda birçok eşya olduğunu görebilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları

5. ETKİNLİK

“Derse Hazırlık” amacıyla yaptığınız çalışmalardan hareketle “Uzay ve Uzay Çalışmaları” konusunda arkadaşlarınıza bir sunum yapınız. Sunumunuzda aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplardan yararlanabilirsiniz:

1. Uzay çalışmaları ilk defa ne zaman yapılmaya başlamıştır?

  • Cevap:4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği uzaya gönderilen ilk insan yapımı cisim olan Sputnik I’i uzaya göndermişti. İlk uzay seyahatini ise 1961 yılında Rus kozmonot Yuri Gagarin yapmıştır. Dünya çevresinde 108 dakika süren uçuşuyla uzayda kalan ilk insan olarak tarihe geçmiştir.

2. Uzay çalışmaları hangi amaçlarla yapılmaktadır?

  • Cevap:  Uzayda doğal olayların ölçülmesi                                                                                                                                              Bilinmeyenin araştırılması                                                                                                                                                          Bilginin genişlemesi                                                                                                                                                                      Yer dışında insanlığa yararlı olabilecek kaynakların ve enerjinin bulunması.                                                                  Galaksiler, gezegenler ve diğer uzay yapı taşlarının incelenmesi

3. Uzay çalışmaları sayesinde hangi teknolojiler geliştirilmiştir?

  • Cevap: 1) MRI teknolojisi uzay araştırmaları sırasında bulunmuştur.              2.) İtfaiyecilerin kullandığı oksijen maskesi uzay araştırmaları sırasında keşfedilmiştir.              3.) İletişim teknolojisi uzay uyduları sayesinde gelişmiştir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             4.) GPS teknolojisi uzay çalışmaları sırasında geliştirilmiştir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         5.) Kablosuz elektronik aletler uzay araştırmaları sırasında geliştirilmiştir.

     

4. Uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Uzay araçları hafif metalden üretilmiş oldukça pahalı ileri teknoloji araçlardır.

5. Gelecekte uzay çalışmaları konusunda neler yapılabilir?

  • Cevap: Gelecekte yer çekimine dayanıklı uzay araçları keşfedilebilir.

6. ETKİNLİK

Kendinizi Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlardan birinin yerine koyunuz. Burada yaşadığınız bir olayı hikâye şeklinde kurgulayınız. Hikâyenizi kurgularken aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplardan yararlanınız. Hikâyenizi defterinize yazınız.

1. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmeye nasıl karar verdiniz?

  • Cevap: Dünya kaynakları tükenmiş, insanlar ölmek üzere bense uzayda bir yaşam alanı açabilmek için uzaya gidiyorum.

2. Yolda nelerle karşılaştınız?

  • Cevap:Yolda diğer galaksilerinin zorlu şartlarını aştım zor bela uzaya geldim.  Ama uzaya gelene kadar uzay aracını zor kullandım.

3. Uluslararası Uzay İstasyonu nasıl bir yer?

  • Cevap: Çok ışıklı renkli lambaların yandığı pek çok butonun olduğu makinelerin olduğu bir yerdir.

4. Burada sizden başka kimler var ve buradakiler neler yapıyor?

  • Cevap: Benden önce Amerikalı bir astronotta gelmiş oda insanları kurtarmak için gelmiş. Birlik olup insanlar için yaşam alanı arıyoruz.

5. Burada başınıza gelen ilginç bir olay oldu mu? Olduysa ne yaşadınız?

  • Cevap: Evet başımıza bir yıldız düşüyordu neredeyse zor bela kurtulduk.

6. Burada yaşadıklarınız sizi nasıl etkiledi, size neler düşündürdü?

  • Cevap: Benim dünyayı kurtarmamın çok zor olduğunu fark etmemi sağladı. Ama pes etmemem gerektiğini de düşündürdü.

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz. Sonra öğretmeninizin yönlendirmesi ile siz bir dilekçe yazınız.

 Gebze İnönü İlköğretim Okulu Müdürlüğüne;

Okulunuzda 5/B sınıfında öğrenciyim. Bir röportaj yapmak üzere 17.10.2017 tarihinde Belediye Başkanlığına gideceğim. Sizden o tarihte izinli sayılmamı rica ediyorum. Saygılarımla

Mustafa Paşa Mahallesi, 713 Sokak. No:33 Gebze/Kocaeli

Sümeyye Uçak

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden sevdiğiniz bir yemeğin yapılışını öğrenerek derse geliniz.

  • CevapKARNIYARIK
  • Patlıcanlar alacalı soyulur kızgın ayçiçek yağında kızartılır.
  • İçlerine konulacak kıymalı harç için kuru soğan ve sarımsak küp küp doğranır sivri biberler ince ince dilimlenir.
  • Zeytinyağı bir tavada kızdırılır. Yemeklik doğranan soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun.
  • Orta yağlı kıymayı tavaya aktarın. Kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin.
  • Ardından sivri biber ve domatesleri ilave edin. Tuz, karabiber ve yenibaharı katın.
  • Ocaktan aldığınız kıymalı harç kızartılan patlıcanların yarık kısımlarına doldurur tüm bunlar fırın tepsisine alınır.
  • Arzuya göre patlıcanların üzerine domates ve biber dilimleri eklenir. Sosu için; domates salçası, biber salçası ve sıcak su küçük bir kapta karıştırıldıktan sonra patlıcanların üzerine dökülür.
  • Karnıyarıklar önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika kadar pişirilir.
Etiketler:, , ,

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir


Yorum Yap - Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.