6. Sınıf Mega Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 27,28 Soru Cevapları

img

6. Sınıf Mega Yayıncılık Matematik Ders Kitabı içinde bulunduğumuz 2017 – 2018 yılı içerisinde öğrencilere sunulan ders kitaplarından birisidir. Geçtiğimiz günlerde 6. Sınıf Mega Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 29,30 Soru Cevapları sitemizden sizlerle paylaşılmıştık. Bu yazımızda ise ilgili kitabın 27 ve 28. sayfalarının soru ve cevaplarını bulabilirsiniz.

6. Sınıf Mega Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 27

1. Emre bir kitabın her gün bir önceki gün okuduğu sayfa sayısının 2 katını okumaktadır. İlk gün 4 sayfa kitap okuyan Emre 6. gün toplam kaç sayfa kitap okumuştur?

Çözüm:

 

2. Bir sınıftaki kızların sayısı erkeklerin sayısının 2 katıdır. Kızların yarısı ise gözlüklüdür. Sınıfta 6 tane gözlüklü kız bulunduğuna göre sınıf mevcudunu hesaplayınız.

Çözüm:
 E = Erkek öğrenci
 K = Kız öğrenci
K = E X 2  (formül)
Kızların yarısı gözlüklü ve gözlüklü kız sayısı 6. Dolayısı ile kızların diğer yarısı da gözlüksüz.  
Gözlüklü kız = 6
Gözlüksüz kız = 6
Toplam kız sayısı=12 
K = E X 2   değerinde verilerimizi  yerine koyarsak
12 = E X 2
E = 12 / 2 = 6 çıkar.
Son olarak E+K= 12+6=18

3. 8 kg peyniri 48 TL’ye alan bir bakkal 4 kg peyniri 32 TL’ye satmıştır. Toplam 16 kg peynir satan bakkal kaç TL kâr elde etmiştir?

Çözüm:
8 kg peyniri :      48 TL’ye almış
4 kg peyniri:       32 TL’ye satmış
Toplam:                16 kg peynir satmıştır 
4 kg peyniri => 32 TL’ye sattığına göre;
16 kg peyniri => 32 X 4 = 128 TL Satmıştır.
8 kg peynirin alış fiyatı  => 48 TL olduğuna göre
16 kg peynir =>                        48 X 2 = 96 TL eder
96 TL’ye almış 128 TL’ye satmıştır
 128 – 96 = 32 TL kar etmiştir.

4. Bir sınavda doğru cevaplanan sorular için 5 puan verilmekte, yanlış cevaplanan sorular için 2 puan silinmektedir.
20 soru cevaplayan Serkan, soruların 14’üne doğru cevap verdiğine göre Serkan’ın sınavdan aldığı puanı hesaplayınız.

Çözüm:

14 Doğru soru
  6 yanlış  soru
14 X 5 = 70 doğruların getirdiği puandır.
6 X 2 = 12 puan yanlışlarda ötürü gider
70 – 12 = 58 puan almıştır. 

6. Sınıf Mega Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 28

5.  6 kg, 4 kg, 5 TL, 4 TL ve 50 TL verilerini kullanarak problem kurunuz.

Çözüm:
Ayşe’nin 50 TL’si var. Kilosu 5 TL olan pirinçte 4 kg alıyor, kilosu 4 TL olan mercimekten 5 kg alıyor. Ayşe’nin kaç TL!si kalmıştır?
Pirinç  4 X 5 = 20 TL
Mercimek 5 X 4 =20 TL
Toplam 20 + 20 = 40 TL para harcamıştır.
50 – 40 = 10 TL parası kalıyor.

6. Koyunların ve tavukların bulunduğu bir çiftlikte toplam 128 ayak vardır. Bu çiftlikte 24 koyun bulunduğuna göre tavuk sayısını hesaplayınız.

Çözüm: 
Koyun 4 ayaklıdır. Tavuk ise 2 ayaklıdır
24 koyun X 4  = 96 ayak
128 – 96 = 32 Ayak
32 / 2 = 16 Tavuk vardır

7. Bir sınıftaki kızların sayısı erkeklerin sayısının 2 katıdır. Sınıf mevcudu 33 olduğuna göre bu sınıfta kaç erkek öğrenci vardır?

Çözüm:
Bu sınıftaki erkeklere x dersek Kızlar ise  2x olur.
2x + x = 3x’tir.  3x sınıf mevcudu oluyor.
3x = x + 33
x = 11 oluyor. Erkeler 11 kişidir.
kızlar ise 22 kişi..

8. Elifin 42 TL, Ceren’in 66 TL parası bulunmaktadır. Paralarını eşitlemek isteyen iki arkadaş nasıl bir yol izleyebilir?

Çözüm:
Öncelik olarak iki arkadaş  paralarını toplamalıdırlar. 
42 + 66 = 108 TL 
İki kişi olduklarından dolayı çıkan rakam  2’ye bölünmelidir.
108 / 2 = 54 TL
Her birine 54 TL düşer.

9. Bir basketbol maçında Ahmet 5 tane üçlük, 12 tane ikilik sayı, Berkay 4 tane üçlük, 9 tane ikilik sayı atmıştır. Ahmet ve Berkay’ın attığı sayıların toplamını bulunuz.

Çözüm:

Ahmet;
5 X 3 = 15 
12 X 2 = 24
toplam sayı: 15 + 24 = 39 
Berkay
4 X 3 = 12
9 X 2 = 18
toplam sayı: 12 + 18 = 30 
Toplam 30 + 39 = 69 sayı atmıştırlar.
Etiketler:, ,

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir


Yorum Yap - Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir